ROBERTSON HOUSE

2017 NZIA Architecture Local Award - Residential Architecture - Houses

JURY CITATION:
Responding to the gently rolling vineyard landscape of Te Awanga, a single folded roof element creates a large, sheltering canopy under which the various functions of this house are arranged. Maximum spatial interest has been achieved below this roofline through clever and often unexpected planning that challenges conventional expectations. Tight circulation connects the major living and sleeping spaces and the separate writer’s studio which are focussed north-east down the vineyard to sea views. Externally, a harmonious palette of materials blends the forms into the landscape, while internally the bleached plywood-lined volumes are defined with thoughtfully detailed cabinetry, often highlighted with punchy blocks of colour.


2017 Resene Colour Award

JURY CITATION:
A carefully edited mix of cladding materials defines the various flush and recessed surfaces of this sculptural home. Inside, daring bright colour accents and shocking pink-painted joinery units successfully lift an otherwise neutral palette of bleached and natural plywood finishes.